محبوبیت “ظروف کریستال” در ایران:
“ظروف کریستال” از قدیم جزو “اشیای لوکس” خانه محسوب میشد. خانم جان میگفت اگر یک عروس توی سرویس جهیزیهاش “ظرف کریستال” داشت به این معنی بود که جهیزیه تمام و کمال و به خانه شوهر برده.
خانم جان هم یک کمد قدیمی داشت که “ظروف کریستال” جهیزیهاش را توی آن نگهداری میکرد. یک وقتهایی هم که حوصله داشت داستان قدیمها را تعریف میکرد و “ظروف کریستال” را یکی یکی به ما نشان میداد.
“ظروف لوکس” خانم جان یک “ظرف میوه خوری کریستال” بود، شش تا بشقاب میوه خوری و شش تا استکان و نعلبکی کریستال.
قدیمها فقط “کریستال” چک را اصیل میدونستند و مارک های دیگر هنوز به ایران وارد نشده بود. خانمهای فامیل که دور هم جمع میشدند از خرید ظروف کریستال و اینکه آقا جونشون چطوری آنها را از یک مسافر که از لب مرز میآمده خریدند، صحبت میکردند.
این شد که من مشتاق شدم درباره محبوبترین برندهای “ظروف کریستال” در ایران تحقیق کنم.
محبوبترین برند “ظروف کریستال” در ایران:
طبق اطلاعاتی که من پیدا کردم غیر از “ظروف کریستال” چک، کریستالهای کشورهای آلمان، فرانسه ، ژاپن و ایتالیا هم در ایران بسیار محبوب هستند. این برند ها شامل موارد زیر میشوند:
کریستال خورشیدی بوهمیا آلمان ، کریستال والتر کشور آلمان،کریستال ناخمن آلمان،کریستال آرکروک فرانسه، سرویس کریستال جی سی سی،کریستال سوگای ژاپن،کریستال چک، کریستال آرسی آر ایتالیا و کریستال تویوی ژاپن.
طریقه شستشو و نگهداری “ظروف کریستال”:
خانم جان گفت: برای اینکه “ظروف کریستال” براق، درخشان و بدون لک داشته باشیم ، لازم است آن ها را با دست شسته و مراحل زیر را انجام داد:
- درون لگن ظرفشویی یا یک لگن پلاستیکی بزرگ را با آب با دمای اتاق، چند لیوان صابون مایع ملایم مخصوص شستن ظروف و دو فنجان سرکه سفید پر کنید.
- در صورت شستن در ظرفشویی، کف سینک ظرفشویی را با یک حوله نخی نرم بپوشانید تا در صورت لغزیدن کریستال، به آن آسیب وارد نشود.
- ظروف کریستال خود را حدود یک دقیقه در این مخلوط خیس کنید. سپس، با یک پارچه میکروفایبر به آرامی آن را بشویید.
- سپس آن را با آب شیر شسته و بلافاصله با یک حوله تمیز و بدون پرز خشک کنید.
نحوه حذف لکه های آب از روی “ظروف کریستال”:
اگر لیوانها یا استکانهای کریستال به دلیل باقی مانده آب کدر شدند، به روش زیر آنها را مانند روز اول براق و تمیز کنید:
- دو فنجان سرکه را به مدت دو دقیقه در مایکروویو گرم کنید.
- سرکه را در یک کاسه پلاستیکی بریزید و لیوان ها را درون آن غرق کنید. به مدت سه دقیقه باقی ماندن در سرکه کافی است.
- لیوان ها را از سرکه خارج کرده و با حوله بدون پرز خشک کنید.
- در صورت باقی ماندن لکه های لجباز ، انگشت خود را مرطوب کرده و آن را در جوش شیرین ، خمیر دندان یا پاک کننده دندان مصنوعی فرو ببرید. سپس ، نقاط را با آن تمیز کنید.
- یک بار دیگر کاملاً با آب بشویید و خشک کنید تا درخشندگی بی نقصی داشته باشند.
اگر مدت ها از “ظروف کریستال” استفاده نشده و غبار آلود و کدر شده است نیاز به دقت بیشتری در شستشو دارند. روش های زیر درخشندگی را به ظروف کریستال بر میگرداند:
- یک خمیر از نصف قاشق چایخوری نمک و سرکه سفید درست کنید. (به میزان لازم و اندازه ظروف)
- سطح “ظروف کریستال” خود را به آرامی با این خمیر مالش دهید و بگذارید خمیر به مدت 10 دقیقه روی ظروف بماند تا بقایای سفت جای مانده روی ظروف حل شود.
- در همین حال، یک سطل پلاستیکی را با آب گرم و یک قاشق چای خوری جوش شیرین پر کنید.
- لیوانها و بشقابها را درون آب قرار دهید و روی آنها سرکه سفید بریزید. جوش شیرین موجود در آب با سرکه واکنش داده و حباب و گاز تولید میشود. این واکنش شیمیایی باید جرمهای چسبیده به کریستال را از بین ببرد.
- ظروف را آز سطل خارج کرده،آنها را بشویید و با پارچهای بدون پرز خشک کنید تا از زیبایی دوباره ظروف کریستال خود لذت ببرید.