یا آنچه خاله جان درباره “ظرف اوپال” نمیدانست
قضیه از این قرار بود که بچههای خاله جون ملیحه که شیراز زندگی میکردند، برای ادامه تحصیل در دانشگاه، به تهران میآمدند. خاله جون هم که دنبال بهانه میگشت نا جمع کند و به تهران بیاید، عزمش را جزم کرد و اسباب اثاثیه را بار کامیون کرد و راهی تهران شد.
این شد که همگی خانه جدید خاله جون جمع شدیم تا کارتنهای اثاث را باز کنیم و خانه را سر و سامان بدهیم. حالا اینکه کارتن ظرفهای چینی خوب حمل نشده بود و یا خوب بستهبندی نشده بود را نمیدانم ولی “سرویس جهیزیه” “ظروف چینی” خاله جان از توی کارتن سالم بیرون نیامد و خاله جون که برنامه ریزی کرده بود همچین که برسد به تهران و مهمانیها را راه بیاندازد مانده بود با سرویسهای ناقص شده و “ظرفهای چینی” شکسته چه کند؟
فردای روز اثاث کشی من لپ تاپم را برداشته و رفتم خانه خاله جان تا سرویس چینی مورد نظرشون را انتخاب کرده و سفارش بدهیم.
سوال اولم از خاله جان این بود که “ظرف چینی” میخواهند یا “ظرف اوپال” یا “چینی استخوانی”؟
سوال دومم این بود که “سرویس چینی 6 نفره” ، “سرویس چینی 12 نفره” یا “سرویس چینی 18 نفره “لازم دارید؟
و جوابی که گرفتم کاملا قانع کننده بود. خاله جان پرسیدند:
فرق “ظرف چینی” با “ظرف اوپال” با “چینی استخوانی”چیست؟
من هم جستجو کرده و ویژگیهای “ظروف چینی”، “ظروف اوپال” و “چینی استخوانی”را به شکل زیر جمع آوری کردم:
ویژگیهای “ظروف چینی” یا porcelain :
- “ظروف چینی” از دیرباز در ایران استفاده میشده و از اصالت برخوردار بوده و سنتی میباشند.
- معمولا برای مهمانیهای رسمی و مراسم خاص استفاده میشوند. اگر چه برای استفاده روزانه هم کاربرد دارند.
- کمی ضخامت بیشتری نسبت به بقیه ظروف چینی دارند و نسبتا” از استحکام خوبی برخوردارند.
- قابلیت قرارگیری در ماشین ظرفشویی را دارند.
- اکثر آنها قابلیت قرارگیری در ماکروفر را دارند، مگر آنهایی که دارای تزئینات فلزی شامل طلا و نقره میباشند.
ویژگیهای “ظروف اوپال”:
- “ظروف اوپال” مقاوم و با دوام هستند.
- ضد خش و ساییدگی میباشند..
- “ظروف اوپال” نشکن هستند .
- این ظروف قابلیت قرارگیری در ماشین ظرفشویی را دارند.
- “ظروف اوپال” در برابر حرارت مقاوم بوده و قابلیت قرار گیری در ماکروفر را دارند.
- در صورت لزوم میتوان “ظروف اوپال” را در فریزر قرار داد.
- “ظروف اوپال”در رنگهای متنوع و شاد موجودند. رنگ های تزئینی که به ظروف زده میشوند حتی در اثر تماس مکرر با مواد شوینده کم رنگ نمیشوند و این باعث میشود که عمر مفید آنان نیز افزایش یابد.
- برای مصارف روزانه بسیار مناسب هستند.
- وزن ظروف سبک است و برای بچه ها بسیار مناسب میباشد.
ویژگیهای “چینی استخوانی” یا “بن چاینا”:
- “ظروف جینی استخوانی “به نسبت ظروف چینی معمولی یا porcelain بسیار سبک ، لطیف در احساس و شفاف با ظاهری شیری رنگ است.
- با وجود ظاهر شکننده آن ، “چینی استخوانی” در واقع قوی ترین و با دوام ترین “ظروف غذا خوری” است و دارای لبه های مقاوم در برابر ضربه میباشد.
- این ظروف قابلیت قرارگیری در ماشین ظرفشویی را دارند. اگر چنانچه این ظروف دارای تزئینات فلزی باشند ، باید طیق دستورالعمل پیشنهادی کارخانه سازنده عمل شود.
- “ظروف چینی استخوانی” میتوانند در مایکروویو و فراجاق گاز قرار بگیرند.، مگر کارخانه سازنده منع کرده باشد.
- به دلیل استفاده از پودر استخوان که مواد اولیه گران قیمت تری است، “چینی استخوانی” کمی گران تر از بقیه ظروف چینی میباشند.
- چینی استخوانی ، مانند چینی ، میتواند برای مصرف روزمره مورد استفاده قرار گیرد و یا برای یک مراسم رسمی گزینه مناسبی است.
البته باید توجه داشته باشیم که هر ظرفی ویژگیها و موارد مصرف خود را دارد. ظروف چینی جایگاه خاصی را در فرهنگ ایرانی دارند، ظروف چینی گل سرخی که در گنجه مادر بزرگها دیده میشد، در مراسم خاص مانند اعیاد و شب یلدا در سفرهها خودنمایی میکردند.این ظروف برای شستشو و مراقبت، نیاز به دقت دارند از سوی دیگر ظروف اوپال نیز برای استفاده در مراسم رسمی توصیه نمیشود و موارد زیر را در استفاده از این ظروف باید رعایت کرد:
- هنگام شستشو با مواد شوینده، ظروف اوپال بسیار لغزنده میشوند ، به معنای واقعی کلمه از دست می پرند ، که تا حدودی اذیت کننده است.
- با وجود ادعای سازندگان در مورد ظرف “ابدی” ، همیشه باید به یاد داشته باشیم که با شوک های شدید ، تغییرات ناگهانی دما ، میتواند بشکند. چندین مورد وجود دارد که صفحات هنگامی که در مایکروویو گرم میشود به قسمتهای جداگانه تقسیم میشود.
- در بعضی از انواع، بشقابها بدون لبه هستند، این سبب میشود که هنگام در دست گرفتن یا گذاشتن روی میز غذا خوری به راحتی از دست لیز خورده و رها شوند.
- در استفاده طولانی و بلند مدت سفیدی آن به زردی گرایش پیدا میکند.
- افزایش رسانایی گرمایی و دیواره های نسبتاً نازک منجر به گرم شدن سریع شده و خطر سوختگی جزئی را ایجاد میکند ، بنابراین باید هنگام پخت و پز در اجاقهای مایکروویو و فر اجاق گاز بسیار مراقب باشیم.
- خیلیها وزن سبک و نازک بودن زیاد دیوارها را دوست ندارند. به همین دلیل ، محصولات بسیار شکننده به نظر میرسند.
با توجه به اطلاعات جمع آوری شده، خاله جان تصمیم گرفتند که برای مراسم رسمی از “سرویس چینی” و برای استفاده روزانه از “ظروف اوپال” استفاده کنند.
توصیههای زیر را برای نگهداری بهتر “ظروف اوپال” ، برای خاله جان اضافه کردم.
نگهداری آسان “ظروف اوپال”:
- “ظروف اوپال” را با استفاده از روش های معمول بشویید و از شستشوی دستی و ماشین ظرفشویی به تناوب استفاده کنید.
- برای صرفه جویی در فضا ، صفحات را به صورت دسته نگه دارید و مابین آنان را صفحات نرم قرار دهید.
- به تغییر ناگهانی دما در مایکروویو و فر اجاق گاز توجه کنید و گرما را به تدریج تغییر دهید.
- استفاده از اسفنجهای سخت و مواد پاک کننده ساینده در هنگام شستشو منجر از بین رفتن درخشش و کدر شدن ظرف اوپال میشوند. لکههای قدیمی را میتوان با اسفنجهای آغشته با آب و سرکه یا جوش شیرین برطرف کرد.